ברכות קריאת שמע לנשים

שאלה:

אני מתפללת ברכות השחר, ק"ש ועמידה כל יום.
לפעמים אני רוצה לומר "אהבת עולם אהבתנו" או יוצר המאורות, אך לא להתחייב לכל יום.
זה מותר?
ואם אני אומרת יותר משלושה ימים רצוף, מתי אני צריכה להגיד בלי נדר?

תשובה:

שלום וברכה

אין כאן שום נושא של נדרים, הנושא הוא מה אשה צריכה לעשות. למנהג בנות אשכנז נשים אומרות ברכות קריאת שמע, ולכן יש להקפיד על כך. אמנם אשה מטופלת בילדים שמקצרת בתפילה מחמת ההכרח אינה חייבת, אבל אם היא יכולה תאמר, הואיל וכך נהגו, אף שהיא מצוה שהזמן גרמא. ואילו לגבי בנות ספרד יש בזה מנהגים חלוקים, הגר"ע יוסף הורה שנשים לא מברכות ברכות אלו בשם ומלכות, כיון שמנהג בנות ספרד שלא לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא, ואילו הגרב"צ אבא שאול ועוד אמרו שכן היה מנהג נשים לומר ברכות אלו, ראה אור לציון פרק ו' סעיף י', ולכן אף שאינה חייבת מכל מקום מותר לומר, לכן כל אשה תעשה כמנהגה. גם לגבי ספרדיה שלא רוצה נדר והיא נוהגת כרגב"צ אבא שאול, ניתן להתנות עכשיו לכל החיים שתמיד זה יהיה רק בלי נדר.