מצות שמורה בשאר ימי החג / חימום על פלטה אוכל עם רוטב

שאלה:

שלום.

שתי שאלות.
1 . האם גם במצות מכונה יש להקפיד על מצה שמורה ?

2. אוכל עם קצת רוטב שמתקשה אפילו לא במקרר, למשל פסטה מוקרמת וכדומה שרק מיד בבישול הרוטב מעט נוזלי ולאחמ'כ מתקשה.
האם לאשכנזים יהיה מותר להניח בשבת על הפלטה מעל כלי שני?
במידה ואסור, האם האיסור זה דווקא לחום של יד סולדת ופחות מזה מותר ?

יישר כוחכם

תשובה:

שלום וברכה

1. הנושא של מצה שמורה בעיקרו מובא בשולחן ערוך לגבי המצה של ליל הסדר שמלבד השמירה מחימוץ כדי שלא להכשל יש בזה גם ענין של שימור לשם מצות מצוה, ראה סימן תנג סעיף ד. וראה בביאור הלכה שם בשם הפרי חדש, שסבר שזה אפילו לעיכובא. אמנם בשם הגר"א הביא שם שענין זה אינו קשור רק לנושא של עשייה לשמה, אלא גם לנושא של חשש החימוץ והוא נוהג כל החג, אז נכון שמעיקר הדין חיטה יבשה שאינה רחוצה מותרת ולא חייבים מן הדין מצה שמורה משעת קצירה, אבל כיון שזה הידור חשוב והיום זה דור של שפע, ראוי לקנות מצות שמורה לכל ימי החג. כך נהגו היראים בזמנינו.

2. כיון שבעת הבישול זה נעשה נוזלי והמירקם הטבעי שלו הוא נוזלי, זה נחשב דבר לח שיש בו איסור בישול, בודאי לבני אשכנז. אגב, גם אינפנדא – שומן שמצבו הטבעי הוא נוקשה ורק בחום נעשה נוזלי, שהשו"ע הקל בזה כמובא בסי' שיח סעי' טז, כתב הרמ"א שאפילו אינו בעין אלא מובלע בבצק נהגון להחמיר, וכל שכן ברוטב זה שהזכרת.

שבת שלום.