קריאה לסבא בשמו הפרטי

שאלה:

אנחנו בעלי תשובה חרדים, ובמשך כל השנים הילדים שלנו קוראים להורים שלנו "סבא אברהם, סבתא ציפורה וכו'" גם להם כשהם מדברים איתם, כי כך גם אנחנו גדלנו עם הסבים שלנו ולא חשבנו בשנים הראשונות של הילדים שלנו על הענין שלא קוראים גם לסבא וסבתא בשמם. אנחנו חושבים שזה יהיה מוזר, גם להורים שלנו, אם פתאום עכשיו הילדים יתחילו לקרוא להם "סבתא ירושלים" וכו'. האם אפשר להשאר כפי שאנחנו עושים?

תשובה:

שלום וברכה

בפתחי תשובה סי' רמב ס"ק ו הובאו דברי הפרי חדש שהקל לומר אבא מרי פלוני, כלומר שאם מוסיף לו תואר כבוד מותר לנקוב בשמו, ונראה שאם האב אוהב שקוראים לו כך ומצטרף כאן ענין מחילתו, אזי, בפניו לא יאמר כך, זה גם לא נדרש כי ברור לכולם מי הוא סבא, אבל שלא בפניו שכך הילדים מכירים אותו, וכך הוא רוצה שיקראנו, וגם מקדים תואר סבא – מותר. ואם אביו מצטער בכך שאינו קורא לו כך בפניו, גם יש לסמוך על מחילתו, כמו שמצינו לגבי קימה בפניו שאם הוא מוחל, זה הוא כבודו.