מעשר כספים – אי לקיחת מילגה

שאלה:

אברך שלומד בישיבה, שם נותן הר"י מילגה בתחילת כל חודש. הישיבה מכינה הצ"קים וכל האברכים הולכים לו לקבל את זה.
לי זה לא נעים לעמוד בתור, ולכן אני לא הולך כל חודש, האם אפשר להחשיב את המילגה שהשארתי בידי הישיבה (שכמובן הם זורקים הצ"ק לאשפה) כנתינת מעשר כספים?

תשובה:

שלום וברכה

זה אפשרי.

אבל אני ממש לא חושב שאתה צודק בהנהגה הזו. אף אחד לא מחייב אותך לעמוד בתור כשלא נעים לך, תבוא אחרי חצי שעה לראש הישיבה ותגיד לו שאתה עדין מידי ולא מתאים לך לעמוד בתור ולכן באת עכשיו, אני מניח שיתן לך בשמחה. באופן כללי תפתח איתו את הנושא פעם אחת והוא ימצא לך זמן או דרך אחרת לקבל את המילגה המגיעה לך.

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ברצוני לבקש האם אפשר לתת נימוק למה זה נחשב למעשר, מכיון שלענ"ד אין זה מחילת חוב (שהרי הישיבה נותן הכסף בתורת חלוקה) והעוד שהרי אין זה ברור שהייתי לוקח המילגה בכלל מחמת חוסר הביטחון עצמי (הגם שעיקר הסיבה שאני משאיר את זה הוא לשם מעשר).
    ומה בעצם קובע שזה מעשר?
    תודה

  2. זה לא מדוייק, ודאי יש חובה לראש כולל לשלם את המילגה שהבטיח, גם אין זכויות עובד מעביד ביחס לפנסיה או להתרעה מראש בסגירת כולל, אבל מה שכבר היו בכולל ולמדו הוא חייב לתת, ראה שו"ת תשובות והנהגות ח"ג, סימן תע, אות ט.