נזכרו בליל הסדר שלא הפרישו חלה מהמצות

שאלה:

קנו מצות לפסח ובליל הסדר התברר שלא הפרישו חלה מהמצות ולא היה ניתן להשיג מצות אחרות,שמעתי שאפשר לבקש מילד קטן שיפריש חלה ועדיף שיעשה עבירה קלה עמ'נ שתהיה אפשרות לקיים מצוות עשה דאורייתא,שאלתי איך אפשר לאכול מהמצות לאחר שהפריש,הרי אין דין זכין בקטן,דהיינו קטן אינו יכול לזכות לגדול?

תשובה:

שלום וברכה

ההוראה שהזכרת הובאה בס' חנוך לנער פרק לז בשם המהרי"ל דיסקין, כמובן לא מדובר כאן בקטן ממש, כי הרי הוא אינו ראוי להפרשה, כדי להפריש צריך שיהיה מופלא הסמוך לאיש, כלומר בין 12 לכל הפחות, אין צורך כאן לדין זכייה, כיון שהוא מפרשי מהמצות הללו עצמן ובהוראת הבעלים, דין זכייה צריך אם יפריש מהמצות שלו או שלא בידיעת הבעלים. כמובן שכל זה מדבר כשאין אפשרות להשיג מצות משכנים ואין מצות אחרות וכו', ונזכרו אחרי כניסת החג ולא בין השמשות ועוד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למדתי בגמ' שאין דין שליחות לקטן,אודה להרב אם יכתוב היכן כתוב שאם הקטן המופלא סמוך לאיש מפריש בידיעת הבעלים ובהוראתם אין בעיה של זכין ואין בעיה של שליחות
    תודה!

  2. ראה מהרש"א גיטין סה עמוד א ד"ה תוספות [שמועיל], מהרי"ט אלגזי בכורות פ"ד אות נ [שלמד שהוא מחלוקת ראשונים], מעדני ארץ תרומות פ"ד הלכה ה שדן בשיטות השונות בענין זה ובדעת המנחת חינוך בזה, דרך אמונה תרומות פ"ד ה"ב בביאור הלכה על פי הירושלמי [שמועיל].