ישיבה על ספסל שמונחים עליו ספרי קודש

שאלה:

האם מותר לשבת על ספסל שיש עליו ספרים והאם יש חילוק האם הספסל מחולק או לא

תשובה:

שלום וברכה

אסור לשבת על ספסל אחד עם ספרים וראוי להגביהם טפח. אמנם אם מדובר בשני מושבים נפרדים, אף שיש להם מסגרת אחת, כמו מושבים בבית הכנסת שיש להם מסגרת מתכת אחת – מותר.

מקורות:

על האיסור לשבת על ספסל שיש עליו ספרים, ראה שו”ע יו”ד סי’ רפב סעי’ ז. והנה, בבית יוסף שם נראה שדי בהפרדה כל שהיא, וכן הובא בס’ גנזי הקודש פרק ב בשם הגרי”ש אלישיב והגר”נ קרליץ. כמו כן הביא מס’ יוסף אומץ עמ’ 278 שאם פרס סדין תחת הספר מותר לשבת על הספסל, אלא שכתב שהמחמיר להניח משהו גבוה טפח תבוא עליו ברכה, וכ”כ בס’ שיירי כנסת הגדולה על דברי הבית יוסף שם, ובשו”ת הרדב”ז ח”ג סי’ תקיג, שהמחמיר בגובה טפח תבוא עליו הברכה.

על ספסלים נפרדים ראה שו”ת שבט הלוי ח”ג סי’ יא. וכן הורו רבים מפוסקי זמנינו.