האם לימון הוא עץ מורכב?

שאלה:

האם עץ לימון מורכב ? תודה

תשובה:

למעשה קשה לתת בזה תשובה ברורה, במקרים רבים מאוד הוא מורכב, אבל לא בהכרח הוא מורכב באופן האסור, לפעמים הוא מורכב במינו או בחושחש שאינו נחשב פרי מאכל כלל.

לגבי הקבוצות המותרות בהרכבה נעזרתי ברבני כושרות:

עצי ההדר דומים מאוד זה לזה בעליהם ובאופי גידולם, משום כך יש שכתבו שהם נחשבים כולם למין אחד מובהק ומותר להרכיבם זה בזה . מאידך רבים חילקו בין פירות ההדר השונים. יש שהתירו רק הרכבת תפוז ומדרינה על כנת חושחש , ולימון על כנת לימה וכנת וולקמריאנה. כל השאר אסרו. ובספר הלכות הארץ (עמ' 201) כתבו שבהתייעצות עם הגר"ש ישראלי והגר"מ אליהו יש לחלק את ההדרים לשלש קבוצות שונות, ולהקפיד שהעץ יהיה מורכב ממין מאותה הקבוצה בלבד:
קבוצה א' – תפוזים, מנדרינה, קלמנטינה, קומקווט, כנת 812, חושחש, לימון גס, ציטרומלו, קליאופטרה, רנגפור .
קבוצה ב' – אשכוליות, פומלה, פומלית, וכנת פורמן .
קבוצה ג' – לימון, לימון גס, לימה, מיקרופילה (יש להמנע מהרכבת לימון חמוץ ומתוק ).