"ושמרתם את משמרתי" כנגד "בל תוסיף"

שאלה:

ישנה הרי הוראה ”ושמרתם את משמרתי – עשו משמרת למשמרתי” ועל הבסיס הזה ישנם הרבה גזירות חז”ל שעניינם להרחיק את האדם מן העבירה. מה אם כן הטענה על אדם הראשון שהוסיף את איסור הנגיעה עד כדי כך שנכתב עליו ”אל תוסף על דבריו”? למה שזה לא יהיה איסור דרבנן ככל תקנת חכמים נגיעה אטו אכילה?

תשובה:

שלום וברכה

הדבר הכי חשוב בקביעת הלכה ובהוראת הלכה, ובכלל בהנהגת האדם בענינים הלכתיים, הוא לדעת מה המשקל של כל דבר. נכון שמותר לחז"ל לקבוע תקנות ואיסורים חדשים, אבל אם זה יהיה מוצג כאיסור תורה, זה כבר איסור של "בל תוסיף"… תמיד כאשר מורים הלכה יש לדעת מה מהתורה מה מחז"ל ומה רק מנהג… ברגע שאדם הראשון שייך את הנגיעה לציווי ה' זה כבר חטא.