שאלה:
שלום וברכה
אפיתי בתנור תערובת של פירורי לחם ושומשום, "הדבקתי" אותם בעזרת רוטב טריאקי, שיטחתי כמו קרקר ואפיתי בחום גבוה. מה מברכים על כך ברכה ראשונה ואחרונה?
תודה רבה מראש!
תשובה:
שלום וברכה
מהמתכון שראיתי לרוטב טריאקי אני מבין שהמים שם זה מיעוט קטן, יש הרבה יותר שמן ודבש, ולכן הברכה היא מזונות.
מקורות:
משנה ברורה סימן קסח ס"ק נט:
(נט) אם יש בהם וכו' – הטעם דעדיף בזה מאופן הא' דכיון שלא נתבשל תואר לחם שלו חשיבא שהוא ניכר וידוע יותר ומש"כ וברכת המזון היינו כשאכל כמה פירורין עד שיעור כזית. אם פירר הלחם עד שהחזירן לסולת ואח"כ חזר וגבלן בשומן וכיו"ב [שאנו קורין בלשוננו קניידלי"ך או חרענזלי"ך] עיין במ"א מה שכתב בזה והסכמת הרבה אחרונים דאם בישלן בקדירה או טגנם במחבת במשקה דחשיב כבישול אף שיש בכל אחת כזית ויותר מברך עליהם במ"מ [ואפילו אם אכל הרבה] וכן הוא מנהג העולם ואם אפאן נכון שלא יאכלם כ"א בתוך הסעודה אלא א"כ נילוש ברוב שומן או דבש דאז מברך עליהם במ"מ וכדלעיל בס"ז בהג"ה ואם גיבלן במים לבד ואפאן יש עליהם דין פת גמור: