מתנות לאביונים עבור מישהו אחר

שאלה:

שלום,
האם ניתן לתת מתנות לאביונים בפורים, עבור אדם אחר שלא שומר מצוות?

תודה,
משה

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' תרצה ס"ק כה מביא מדברי המגן אברהם שמיקל שאשה יוצאת ידי חובה במתנות ששולח הבעל [ולא בגלל שהיא נכללת במצוה שלו אלא בגלל שהוא נותן להרבה אביונים ובשנים מהם תצא האשה] ונראה מדבריו שזה גם בלא ידיעת האשה, אלא שמסיים ויש להחמיר. ויש לדון האם הצד להחמיר הוא מחמת שמסתפק אם מועיל הדבר מדין זכין, או משום ששם הבעל לא מתכוין בפירוש לתת עבורה. ומכל מקום נראה שמעיקר הדין זה מועיל וככל הפורע חובו של חברו שיצא, בפרט שחברו אינו יכול לקיים מצותו או אינו רוצה, ויש להקל, וכן נראה בפשיטות מדברי ערוך השלחן סי' תרצו סעי' ג.

בשורות טובות ופורים שמח.