שטרי הדיוטות – קלפי מדבקות עם תמונות

שאלה:

שלום,
האם קלפים שילדים נוהגים לאסוף ולהדביק באלבום של שחקני כדורגל עם כיתוב תחת התמונה. האם יש לאסור אותם מדין מוקצה שמלאכתו לאיסור מדין דברי חולין ושטרי הדיוטות למבוגרים?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי השאלה של מוקצה [אגב, אני ממליץ מאוד לעודד את הילדים לאסוף מדבקות של תמונות רבנים, או של אבות ובנים ועוד, ולא של שחקני כדורגל מגושמים], זה מאוד תלוי באופן השימוש – אם רוב השימוש הוא בהדבקה באלבום זה בהחלט מוקצה, אבל אם כל העונה משחקים בהם, סוחרים ומחליפים ודופקים על הרצפה לשחק מי הופך יותר וזוכה וכו', המדבקה כאן היא ענין שולי ולא עיקר הדבר וזה אינו מוקצה.

לגבי הכיתוב תחת התמונה, מעיקר הדין זה אכן אסור בקריאה ושטרי הדיוטות כמבואר בסימן שז סעיף טו. אמנם יש שמקילים, ובודאי נתן להקל בזה לילדים, באופן שמתענגים על עצם הקריאה וזה לא נושא של רכישת ידע כמו בפירסומת או שלטי חוצות, על סמך דברי המגן אברהם סי' שא ס"ק ד בענין זה. אמנם בשו"ע הרב קו"א שם סעי' ב חלק על המגן אברהם, וכן נראה שהחמירו המאמר מרדכי ופרי מגדים שם ובשער הציון ס"ק ז ועוד, אבל ודאי לגבי ילדים לפחות ניתן לסמוך ל דברי המגן אברהם.