ריכוז בקריאת המגילה

שאלה:

איזה עצה יש לשמור על ריכוז לאורך כל המגילה לא יוסח הדעת בעניינים אחרים?

תשובה:

אם אתה מחזיק מגילה כשרה, אפשר לקרוא יחד איתו, אם אתה לא מחזיק מגילה כשרה, פשוט לשים אצבע בפנים, כמו שהיה המלמד בחיידר אומר לנו בשביל המטרה הזו…

תופעה מצויה, שבעצם אנחנו שומעים הכל אבל לא מרוכזים בכל מילה, וכך העין והאוזן עם החזן אבל לא בדיוק שמים לב לכל התוכן, בענין זה ידועה חומרתו של הלבושי שרד בסי' תרצ ע"ד המגן אברהם ס"ק טו שכתב שאינו יוצא באופן זה אלא אם כן הוא קורא בעצמו בלחש [ממגילה כשרה כמובן וכאמור]. אמנם בשו"ת ארץ צבי ח"א סי' מה חלק על דבריו ונקט שאם שמע הכל – יצא. אבל בודאי הידור נאה הוא למי שיש לו מגילה כשרה וקיים אצלו חשש זה, שיקרא בשקט עם הבעל קורא, ואז גם אם יפנה לבבו לדברים אחרים יצא ידי כל השיטות.

מי שהפסיד מילים לגמרי ולא שמע אותן, ודאי חוזר וקורא [במידה והחסיר מילים שמשנות את התוכן חוזר בברכה, ואם לא, חוזר בלי ברכה]. יש לזכור שמיעוט המגילה ניתן לקרוא גם מחומש. כלומר אם אדם הפסיד פסוק שנים יקרא מהחומש במהירות עד שיגיע למקום בו אוחז הבעל קורא ואז שוב ישמע ממנו מהמגילה הכשרה.

פורים שמח ושבת שלום.