לקיחת אוכל מבית האבל

שאלה:

אבא יושב שבעה ל"ע על אחיו בבית שלו. בכל לילה ולשבת הוא הוא נוסע הביתה ורק במשך היום יושבים ביחד בבית המנוח.
מקובל שלא מוציאים מבית אבל, מתי הוא "נטמא"? אנשים מביאים המון אוכל בשפע רב, ואמא שלי רוצה להביא קצת הביתה לאכול בלילה ואולי לשבת, האם זה בסדר? אולי אוכל שעדיין סגור בשקית בסדר להוציא? או שהדין הוא כיון שנכניס לבית לא לא יצא…..
תודה רבה וגוט שבת

תשובה:

שלום וברכה

ראשית המנהג שלא לקחת אוכל מבית האבל הוא רק לבני אשכנז, על מנהג זה ראה חי' רבי עקיבא איגר סי' שעו, וראה אבן יעקב סי' מד שסבר שמנהג זה יש בו טעם רק אם הנפטר מת באותו הבית, אבל אם מת בבית החולים וכדומה אין בעיה. בס' יוסף אומץ שהוא אגב אחד מספרי המנהגים היודעים בין בני אשכנז סבר שאין טעם למנהג זה, כך שמי שבכלל בני המשפחה ויש גם צורך מחמת טירדות השבעה, יש לו על מה לסמוך כאן ואפשר לקחת.

הספרדים כידוע נהגו הפוך, לעשות ברכות ולהרבות באכילה בשביל לברך לעילוי נשמת הנפטר, ראה שו"ת יביע אומר ח"ד, יורה דעה סימן לה אות ד, ולא חששו כלל להוציא משם אוכל.

בשורות טובות.