מתנות לאביונים – כמה נותנים?

שאלה:

שלום. האם ניתן לתת למשל 100 שח למתנות לאביונים ש50 שח יהיו ממעשרות? שהרי ה50 שח הראשונים נראה שמספיקים לשתי מנות אוכל לשני אביונים, והשאר זה לא חייב מעיקר הדין.
תודה רבה

תשובה:

שיעור מתנות אלו, נחלקו בו ראשונים ואחרונים: יש סוברים, שצריך ליתן לכל הפחות פרוטה לכל עני (ריטב”א מגילה ז א; משנ”ב שם ס”ק ב). ויש סוברים, ששיעור המתנה אותה צריך ליתן לעני, היא כזו שיוכל לקנות בה פת בשיעור הראוי לסעודה [כמות של שלוש ביצים] (מחזיק ברכה או”ח שם ס”ק ב. וראה מהרש”א בחידושי אגדות מגילה שם, ודעת תורה או”ח שם ס”א בדעתו. וראה שערי תשובה שם ס”ק א. כמות של שלוש ביצים במידות הנוהגות בזמנינו, לדעת ר’ חיים נאה היא 173 סמ”ק, ולדעת החזו”א היא 300 סמ”ק). לדעת הגרי”ש אלישיב יש להחמיר היום שכיון שיש סוברים שהנתינה תהיה לפי חשיבותו של הנותן, אדם מסודר יתן 50 ש”ח לכל אביון מאותם שנים, ואדם עני יתן 10 ש”ח לכל אביון. לכן, אם אתה אדם שמתפרנס ממשהו מן הסתם אתה בכלל אלו שכדאי להם לתת 50 ש"ח לכל אביון, ורק מה שמעבר ל100 ש"ח אם תרצה תתן ממעשרות.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. שאלה נוספת – אני גבאי צדקה של מתנות לאביונים. האם מותר לי בליל שבת לומר בבית הכנסת את אפשריות התרומה (כגון לשלם באשראי או להשאיר מעטפה ולשים בכספת בית הכנסת) שאלו פעולות שאסורות לעשות בשבת, או כיון שזה לצורך מצוה מותר לומר אותם? תודה

  2. עדיף להמנע, תעשה מודעה גדולה בענין הזה, ותאמר רק שיש כמה אפשרויות לגבי אופן הנתינה כפי המפורט במודעות.

  3. ומותר להסתכל במודעה הזו בשבת ששם מפורטים דרכי התשלום? כי לא כולם מגיעים לבית הכנסת ביום חול אז יהיו כאלה שיסתכלו בשבת

  4. בנוגע לשאלה בתגובה הראשונה, למה עדיף להמנע? הרי זה דיבור לצורך מצוה ובפוסקים מובא שלצורך מצוה מותר לומר מעשים האסורים בשבת לא?

  5. לכן דייקת בלשוני ולא אמרתי אסור, כי השאלה תמיד מה הגבול… הרי גם לגבי מכירת העליות בבית הכנסת בכסף נחלקו אחרונים כמובא במשנה ברורה, אז גם אם אנחנו סומכים על המקילים, השאלה עד כמה נלך עם זה? גם לפרט איך משלמים? אינני יודע מה הגבול…