לבנות בניין גבוה מול בית פרטי – היזק ראיה

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לדעת מה הגדר של היזק
א) במושב מסוים החליטו לעשות הרחבה למושב וכעת יבנו בנינים מול הבתיים הפרטיים וכמובן מטבע הדברים שיהיה להם היזק ראיה כי הבנינים גבוהים ומשקיפים על החצרות האם זה אסור משום היזק ראיה
ב)במקרה שיש כבר חלון מבית פרטי לחצר של השכן ברחוב שממול(ובאמצע יש את הרחוב) כי כך נבנו הבתים וכעת רוצה בעל הווילה שחלונו פונה לחצר השכן להרוס את ביתו ולבנות בנין האם מותר לו 1)כי יש לו אישורי בניה ויש מרחק בין הבתים וזה הדרך בארץ שבנינים כל הזמן נבנים אע"פ שיש היזק ראיה בין הבנינים 2)היות והיה לו כבר חלון פתוח לחצר כר היה פה חזקה
ג)האם זה שונה בחו"ל ששם החוק לא מתיחס להיזק ראיה אלא רק למרחק בין בתים?
תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

כיום נהגו לבננות בניין מול בניין עם הרחק מסוים, ולכן אין איסור היזק ראיה לבנות בניין מול בניין אם מרחיקים לפי המרחק שמקובל בחוק, ולא מקפידים על חלון מול חלון. האיסור של היזק ראיה חל רק אם שכן בתוך הבניין פותח חלון שיוכל לראות לתוך בית חברו, לחצר חברו באופן שאחרים לא היו יכולים לראות את תוך החצר. ולכן אם הרשויות החליטו שהורסים את הבתים חד קומתיים ובונים בניינים לגובה, אין אפשרות לעכב על בעל הבית שלא יבנה בשטח שלו בניין גבה קומות.

בהצלחה.