ביטול עבודה בדקה האחרונה

שאלה:

שלום כבוד הרב. לאמא של אשתי הייתה אמורה להיות עבודה בניקיון הבוקר. היא כבר כמעט הגיע לשם והאשה שהזמינה אותה התקשרה וביטלה את העבודה. לאמא של אשתי הייתה עוד אפשרות לעשות עבודה אחרת היום ביותר כסף אבל כיוון שהיא סיכמה אם האשה הזאת היא לא ביטלה לה. האם אפשר לבקש מהאישה שביטלה אחוז מסויים על הביטול?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

האשה שביטלה חייבת לשלם את כל מה שהייתה המנקה צריכה לקבל על העובדה באותו יום, בניכוי קטן של פועל בטל. למשל: אם המנקה הייתה צריכה לקבל 200 ש"ח העבודה, האשה ששכרה את המנקה צריכה לשלם קצת פחות מ200 ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

אדם ששכר פועל והפועל יצא לדרך, היציאה לדרך נחשב קניין עם הפועל, ולא ניתן לבטל את הפועל וצריך לשלם על הביטול. כמו כן פועל שנשכר ליום אחד ובגלל זה ביטל עבודה במקום אחר, חייבים לשלם לפועל על הביטול גם אם לא יצא לדרך, משום שבגללו הפסיד הפועל עבודה במקום אחר. כן נפסק בשו"ע ריש זימן שלג.

בהלכה כתוב שמשלם תשלום של פועל בטל. כיון הפועל מעדיף לעבוד ולקבל את שכרו, ולכן התשלום של פועל בטל כמה נהנה שישב ולא עבד, שזה קרוב למחיר מלא.