שאלה:
סיכמתי עם אברך שהוא יערוך עבורי ספר תורני, סיכמתי איתו שהוא יעבוד לפחות שעה אחת בכל יום. הוא התחיל לעבוד בקצב יפה, ואני הייתי מרוצה. אחרי 3 חודשים הוא קיבל הצעת עבודה מחברה, וזה יצר אצלו עומס, כך שבקושי הוא עובד עבורי. אני הייתי רוצה לעזוב אותו ולחפש עורך אחר. דא עקא שהסגנון יהיה אחר, וזה לא לעניין שהעריכה תהיה בב' סגנונות שונים.
השאלה היא האם אני יכול לדרוש ממנו את כספי בחזרה, בכדי שאני יתן את העבודה לעורך אחר שיתחיל הכל מהתחלה.
אם אפשר לכתוב מקורות
תשובה:
שלום וברכה,
עליך להודיע לעורך הראשון שאם הוא לא מתקדם בעריכת הספר בקצב מהיר, הוא יצטרך להחזיר לך את הכסף שקיבל כדי להעביר את העבודה לעורך אחר.
כמו כן מותר לך להבטיח לעורך הראשון שכר כפול על ההמשך העבודה, ובסופו של דבר לא לשלם לו אלא כפי שהובטח בתחילה.
בהצלחה.
מקורות:
אסור לפועל לחזור באמצע העבודה – אם העבודה הוא דבר האבד, כמבואר בשו"ע סימן שלג ס"ה. מסתבר שעבודה בקצב איטי, ועוסק בעבודות אחרות נחשב גם שחוזר בו באמצע ואסור לחזור באמצע בדבר האבד.
הרמ"א (שם) כותב שלהפסיק באמצע כתיבת ספר נחשב לדבר האבד, ומבאר הסמ"ע שאם מעבירים לסופר אחר, הספר נראה כמנומר. ומכאן יש להוכיח ששני עורכים בספר אחד, כיון שלרוב יש הבדל משמעותי בין סגנון הכתיבה של שני הסופרים, ולכן נחשב דבר האבד שאסור לפועל לחזור באמצע העבודה.
פועל שחוזר באמצע העבודה בדבר האבד, שוכר עליהם או מטען (שו"ע שם ובסעיף ו). שוכר עליהם, פירושו שיכול לשכור פועלים אחרים ולהוציא את התשלום מהפועלים הראשונים ומשלם לפועלים האחרונים. ומטען פירושו שיכול להבטיח להם שכר גבוה על המשך העבודה, ובפועל לא לשלם להם אלא מה שהבטיח בתחילה.
האם לא עדיף לפנות לבית דין,
על פני להיות "מטען"?
"כמו כן מותר לך להבטיח לעורך הראשון שכר כפול על ההמשך העבודה, ובסופו של דבר לא לשלם לו אלא כפי שהובטח בתחילה.".[מטען].
תזהר מלקיים כך,
משום שיכול להקליט ולתעד אותך מבטיח לו שכר כפול,
וסברה שמצד הדין במדינת ישראל כן קיים בזה איסור.
תודה.
השאר תגובה