בחורים שהתקוטטו וניזוק האחד בבגדיו

שאלה:

אני משגיח בישיבה, והגיע אלי ויכוח בין בחורים בדיני ממונות:
בחור 1 נמצא באישור הישיבה בחדר של כלי עבודה וחומרים של עובד תחזוקה בישיבה
בחור 2 נועל אותו (כמובן בלי אישור) בחדר ונוצר מריבה עם הדלת : בחור 1 רוצה לצאת בחור 2 דוחף שלא יצא, ומתוך כך בחור 1 נופל/נדחף ומתלכלך מחומר שלא יורד מהמכנס
האם וכמה צריך הבחור 2 לשלם על המכנס ? שלם? משומש?

תשובה:

שלום וברכה,

בחור 2 שדחף את בחור 1 על ידי הדלת או שדחף אותו ממש, והבחור נפל והתלכלך בבגדיו, הבחור 2 דינו כאדם המזיק.

בחור 2 חייב לשלם את ערך המכנסיים. לא חדשות אבל לא מחיר של משומש שאין לו ערך בשוק. אלא כמה שווה המכנסיים לבחור 1. אם בחור 1 רכש את המכנסיים לפני כחודש מסתבר שצריך לשלם לו מחיר מלא. אם המכנסיים משומשות כשנה, התשלום יהיה אולי חצי עלות של מכנסיים. קשה לקבוע במסמרות איך מעריכים שווי של בגד משומש, והכל לפי ראות עיני הדיין.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שנפל על חומר והתלכלך בעל החומר פטור ודינו כבור שפטור על הכלים. אולם במקרה זה הבחור הפיל אותו על ידי דחיפה וא"כ דינו כזורק חברו לתוך בורו של חברו שהרי הוא מזיק בידיים וחייב.

תשלום של בגד משומש בימינו, בנתיבות סימן קמח כתב שכל נזק שמים לפי מה שנמכר בשוק. ולפ"ז בבגד משומש בזמנינו אין לו ערך כלל בשור להימכר וא"כ יהיה פטור. ורבו הפוסקים לדבר על זה. ואכמ"ל.