לפרוע חובות שהאבא גזל בחייו

שאלה:

שלום לרבנים שליטא,
לאחר פטירת אבי ז"ל,רציתי לשאול שאלה בנוגע למעשיו.
אבי בעוונות היה נוהג להתגנב לארוחות בבתי מלון ללא תשלום ואף מביא משם אוכל לאמי שתחייה.
האם אני חייב ללכת למלון ולהסדיר את החוב עבור כל המזון או שזה רק מלפנים משורת הדין כדאי לי ע"מ לזכות אותו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם אביך הוריש לך דירה או כסף, יש עליך חיוב לשלם את הגזלות של האב. ומלבד החוב יש בדבר זה שום כיבוד אב שאתה פורע לו את חובתיו ומצילו מאיסורי גזלה שגזל.

אם האבא לא הוריש ממון כלל, אין חיוב לפרוע את החובות של האב משום שמצוות כיבוד אב משל אב ולא משל בן. אבל אם יש לך אפשרות לפרוע את החובות של האב ודאי יש בזה מעשה חשוב שיועיל לו לעילוי נשמתו למחוק ממנו את העוון גזל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן קז סעיף א ובסמ"ע שם.