שימוש בכלים שהתבשל בהם היתר מכירה

שאלה:

האם מותר להתארח ולאכול במקום בו בישלו היתר מכירה בכלים? ומה הדין בבצל וכדו' ? יישר כח.

תשובה:

שלום וברכה

לאלו המקפידים שלא לאכול ירקות של היתר מכירה ורואים זאת כספיחין ממש, גם הכלים נאסרים, ויש להכשירם על ידי הגעלה כמו בשאר איסורים. אבל ככל שאתה לא גר בבית שלך ונאלץ להתארח, לפעמים אפילו אצל ההורים וכדומה והם לא מקפידים בכך, וזה לא ממש בידך להכשיר בנקל, כיון שהכלים אינן בני יומם ובעצם לא אוסרים את המאכל בדיעבד, ויש כאן הרי על מי לסמוך, יש גדולי עולם שהתירו את המכירה, יש להקל בזה שלא להכשיר את הכלים.

ואפילו כשיש בצל, כיון שיש מחלוקת באינו בן יומו מה לגבי דבר חריף, ובדעת השו"ע יש שהקלו בדיעבד, כך סבר הגר"ע יוסף בדעתו, המיקל בשעת הדחק יש לו על מי לסמוך, בעיקר ספרדים.

אמנם באופן כללי יש לברר אם המאכלים באותו מקום עומדים בסטנדרטים שלך מבחינת כשרות, יש עוד נושאים מלבד היתר מכירה. כשרות מהודרת לבשר ועוף ועוד.

ברכה והצלחה