מתי מברכים ברכת הגומל למי שעולה אחרון או מפטיר

שאלה:

ברכת הגומל, ככל שהעולה שמברך אותו קיבל עליה אחרונה, מתי יברכנו? לפני הקדיש או לאחריו? לכאורה ע”פ סברא יש להקדים את הקדיש שקשור לקריה”ת. כנ”ל לגבי חזק חזק ונתחזק, מנהג העולם להגיד את זה אחרי ברכה אחרונה, זה לא הפסק? לא נכון יותר להגיד אחרי הקדיש?

תשובה:

בודאי אחרי הקדיש. לגבי המפטיר יש נדוטן מעניין, דעת הגר"ח פלאג'י (רוח חיים סי' קמד סק"ג) לברך הגומל לאחר הקדיש ולפני ברכת ההפטרה. אולם בחזון עובדיה חולק על דבריו ולדעתו יש לברך רק לאחר ברכות ההפטרה. מנהג האשכנזים לברך לפני ברכת ההפטרה.