ספק אם עבר 6 שעות בין בשר לחלב

שאלה:

שלום רב.מה הדין אם אדם לא זוכר האם כבר עברו 6 שעות בין אכילת הבשר.האם נאמר בזה ספק דרבנן לקולא ויכול לאכול או שזה נקרא חסרון ידיעה ואסור?

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו יש לה שתי אפשרויות: האחת שאינו יודע אם אכל בשר או דג, והשנית, שאינו יודע אם עברו שש שעות, היה מקום לחלק בין הנדונים, כיון שאם הוא יודע שאכל בשר הוחזק כבר לאיסור, ורק אינו יודע אם כבר חלפו השנות שהוצרך להמתין. עכ”פ בענין זה מצינו דעות חלוקות: בדרכי תשובה סי’ פט ס”ק ה כתב שאם אינו יודע אם עברו שש שעות חייב להמתין עד שיצא הספק מליבו כיון שהוא דבר שיש לו מתירין ולא אומרים בזה ספק דרבנן להקל. אמנם כבר העירו על ך רבים מדברי הצל”ח הידועים, שדבר שיש לו מתירין הוא רק במאכל מסויים שאם לא תאכל אותו עכשיו תאכל אותו אחר כך, אבל שימוש בכלי שאינו מוגבל במספר שימושים, או הזמן עצמו, אינו דבר שחוזר, וממילא לא שייך לומר בזה דבר שיש לו מתירין. שהרי הוא יכול לאכול חלבי גם עכשיו וגם אחרי שש שעות. וראה משנה הלכות ח”ה סי’ צז שדעתו להקל בזה, וכ”כ בשבט הקהתי ח”א סי’ ריח שיש להקל בזה, ורק יבדוק שאין בשיניו שאריות מאכיל הספק בשר. אמנם יש שחששו לדברי הדרכי תשובה, משום שסברו שחילוק זה של הצל”ח אמור רק בשהייה מרובה ולא בשהייה מועטת כאשר השאלה אם לאכול את החלב עכשיו או עוד שעה שעתיים. לכן למעשה המיקל יש לו על מי לסמוך אבל ראוי להחמיר ולחוש לדעת האוסרים.