רוב וקרוב – כשרות בשר הנמצא ברחוב

שאלה:

אם מוצאים בימינו ארגז עם מאכלים מונח ברחוב(לאורך זמן או בשעה שלא סביר שמתכוונים לקחתו, כך שנראה שזה הפקר) כאשר בקרבת מקום יש מקום או מקומות כשרים שמוכר(ים) מאכלים כאלו,
האם ניתן להניח שהמאכלים הם עודפים של אותו מקום שנזרקו ולפיכך הם כשרים או שצריך לחשוש שמישהו הביא לשם מאכל דומה לא כשר ממקום רחוק?

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך היא בעצם נדון הגמרא בבא בתרא כג ב האם כשיש רוב כנגד קרוב הולכים אחרי הרוב או אחרי הקרוב, והמסקנה שם היא שהרוב גובר ואין לאכול את המאכל. ומחדש שם התוס' רי"ד שזה תלוי מה הספק, כלומר, כאשר הספק הוא לגבי כשרות המאכל, אכן הרוב הוא הגובר, כיון שהדיון הוא על כשרות הבשר ולא משנה לי בעליו, ולכן הקובע הוא רוב היציאות של מאכלים מהחנויות החוצה, אבל לענין השבת בדה למשל שהדיון הוא של מי הבשר הזה ולמי להשיבו, זה בלאו הכי רק לאדם אחד, והדיון הוא רק מי הוא, ובזה הקרוב גובר.

כמובן יש להרחיב הרבה בסוגיא אדירה וענקית וידועהזו, ולא באתי אלא לציין מראה קמום בסיסי ובבחינת תן לחכם ויחכם עוד.

חודש טוב ומבורך.