הזיק מכשיר ואחריו עשה אדם נוסף פעולה דומה

שאלה:

יש לי מכשיר אטומטי לממכר משקאות, ילד מסויים שפך נוזלים למחשב של המכונה וקלקלו. האבא של הילד התחייב לי לשלם 280 ש"ח על הנזק שנגרם כתוצאה משפיכת הנוזלים ששפך הבן שלו, לתוך המחשב של הכסף.
לבינתיים עד ששילם, שוב פעם שפכו נוזלים. (עדיין לא בדקתי במצלימות מי שפך הפעם)
האם על פי יושר מתאים לבקש מהאבא הראשון את הכסף כפי שהתחייב לי או לא?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה האבא פטור על נזקי בנו, ואם הבן קטן אז גם הבן פטור וגם האבא פטור. אלא שהאבא התחייב לשלם לפנים משורת הדין.

אם השני לא הוסיף בנזק של המכונה, ועלות התיקון עומד על מחיר של 280 ש"ח, ניתן לתבוע מהאבא של הילד הראשון את עלות התיקון, והשני ששפך נוזלים, לא חייב לשלם כלל כי לא הוסיף בנזק. אם השני ששפך החמיר את הנזק, האבא של הילד הראשון ישלם 280 ש"ח והשני ישלם את הנותר. ובכל מקרה האבא של הילד הראשון שהתחייב לשלם, ישלם 280 ש"ח.

בהצלחה.