ברכת המזון על לחם שרוי במרק

שאלה:

כבוד הרב הכנתי מרק , ולפני שחתכתי חתיכות של לחם לתוכו , נטלתי ידיים ובירכתי המוציא ואכלתי מהלחם השלם ואז חתכתי חתיכות למרק , אני מחוייבת בברכת המזון ? ( אכלתי חתיכה קטנה בשביל הברכה של הלחם ואז הכנסתי למרק )

תשובה:

כדי שהלחם יאבד את ברכתו ויברכו עליו בורא מיני מזונות, צריך שלא יהיה בו שיעור כזית, כלומר אתה שורה חתיכות קטנות, ואז או יתבשל ממש, או יהיה שרוי עד שהמשקה יתלבן מחמתו. בישול הוא דוקא בכלי ראשון, אבל בכלי שני, וכגון שמזגת מרק לצלחת ואתה שורה בו לחם, דינו כמשקה קר והברכה אינה בטלה אלא אם יהיה שרוי הרבה עד שיתלבנו המים מחמתו. נמצא שאם הוא כזית בכל מקרה מברכים המוציא וברכת המזון ונטילת ידים, ואם אינו כזית, הדין תלוי כנ"ל, האם היה שרוי הרבה זמן, ואני מניח שלא, ממילא יש לברך ברכת המזון.

דינים אלו התבארו בשולחן ערוך ומשנה ברורה בסימן קסח סעיפים י – יא.

ערב מבורך.