תשלום עבור בניה שהבונה עבר דירה

שאלה:

אני הייתי גר בבניין שבו בניתי והוספתי על הדירה, ובאותה שעה השכן מתחת לא בנה. בינתיים עברתי דירה לבניין אחר, וכעת בבניין שהייתי גר בו השכן שהיה גר מתחתי בונה.
מתחילה לא העלתי בדעתי שאולי אני זכאי בתשלום, משום שלהבנתי הוא משלם מדין נהנה, וכמו שפשוט שאין לומר שבגמ' בב"ק פ' כיצד הרגל באותה בהמה שאכלה פירות של אחר, שנאמר שתשלם כפי שיעור הדמים שקנה בעה"ב את הפירות, אלא כפי שווים בשעה שהיא נהנית מהם. הכי נמי בזה הוא משלם כפי הנאתו של עכשיו, שרק כעת הוא מקבל את ההנאה מהבנייה והיא של הקונה שקנה ממני.
אך מטעם שלא ידעתי מהו, הבנתי שלא כפי שהבנתי דנים את הדין, והוא משלם כשיעור הדמים שהייתה שווה הבנייה באותה שעה שנבנית.
וע"כ שאלתי אולי משום שעכשיו הוא מגלה למפרע שניחא ליה, והוא כקונה את הבניה מלמפרע (ע"י שהייתה ברשותו וקונה בקניין חצר, כמ"ש הראשונים בב"ב ד' ו'). ואם כנים הדברים, הרי עליו לשלם לי שבשעת הבנייה אני הייתי בעלים על הבנייה שעכשיו הוא מגלה שניחא לו בה והוא קנאה.
ומ"מ מאיזה טעם שיהיה כיון שהוא משלם כפי שיעור למפרע, דילמא אף הזכאי בתשלום נידון כפי מי שהיה גר באותה שעה.

תשובה:

שלום וברכה,

אתה שבנית את ההרחבה יש לך זכות לתבוע את השכן שנהנה מההרחבה שלך, והוא ישלם לך את מה שנהנה לפי המחיר בשעה שבנית.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן.