תיקון הכללי

שאלה:

מה הדעה ההלכתית לגבי התיקון הכללי? האם מי שקורא אותו וחושב שזה מכפר לו על החטא, זה כמו עבודה זרה?

תשובה:

שלום וברכה

רבי נחמן מברסלב הורה שיש משמעות של תיקון לפגם הנעשה בהוצאת שז"ל באמירת התיקון הכללי עם טבילה במקווה, אינני יודע מה מקור הדברים, בכל מקרה לא מדובר בכפרה על חטא כל שהוא, שזה נושא של תשובה הכוללת חרטה וידוי וקבלה לעתיד, אלא שכל חטא מעבר לתשובה יש בו גם פגם, וכלפי זה נאמרו הדברים.

לא הבנתי מה הקשר לעבודה זרה, טעות בהבנה של משהו עוד לא הופכת לעבודה זרה.

בשורות טובות.

[העיקר בנושא זה לא לעסוק בו יותר מידי, כי ככל שעוסקים בו יותר נכשלים בו יותר, ומתייאשים ונשברים ובכלל, יש לעסוק ברוממות וכל השאר ממילא יבוא].