אמה עבריה

שאלה:

שלום לרב האם יש הבדל בין אמה לשפחה? 2 איך התורה מתירה למכור את ביתו לאמה לכאורה זה אכזריות? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הפרשה שלנו מדבר במכירת אמה עבריה, בשונה משפחה כנענית, כאן מדובר בנערה יהודיה שנמכרת כאמה עבריה שיש לזה דינים שונים כמובן. לגבי שאלתך לגבי האכזריות, יעויין בפרשה שמטרת המכירה בעצם היא כדי שהאדון או בנו ישא אותה לאשה, לא מדובר במעשה אכזרי חלילה אלא בדרך כלל להיפך, נערה מבית של מצוקה מקבלת יחס מעולה בבית אותו אדם, מה שלא זכתה לו בבית הוריה האומללים, עד שאם יש לו כרית אחת הוא חייב לתת לה לפני שלוקח לעצמו וכו', והכל בתנאי שישא אותה לאשה וינהג בה מנהג גבירה. אמנם גם באופן זה התורה לא משבחת את האב המוכר את בתו, מכנים אותו קצת כבוגד… אבל כן מאפשרת זאת בזמן מצוקה כזה.