הפניית גב לכותל / מגנומטר בכותל בשבת

שאלה:

שלום הרב,
*האם מי שמתפלל בכותל בקבלת שבת האם גם אז צריך לפנות לצד מערב?(א"כ אשמח לדעת מדוע והרי עושה גב לכותל)?
2.האם המגנומטר שבת שמוצב בכניסות לכותל מותר לכתחילה?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

אכן יפנה לכיוון מערב, אין איסור להפנות גב לכותל, אלא שהיוצא מן הכותל, ביציאתו, בערך ליד מתקן הכיפות, יסובב פניו דרך כבוד לכותל. המקור לכך הוא מהמובא במגן אברהם [קלב,ו] כשיוצאים מבית הכנסת יש אין להפנות גב אלא פונים להיכל משתחוים מעט ויוצאים, גם בכותל עיקר הענין הוא כך, וכאמור זה בערך בנקודת חלוקת הכיפות ולא לאורך כל הדרך. מה שיש שנוהגים כך לא להפנות גב כלל, הוא כנראה בגלל מנהג של הכהן הגדול כשהיה יוצא מקודש הקודשים שלא היה מפנה גבו כלל, אבל אין זה חיוב מן הדין.

כאשר יש צורך לעבור דרכו [בעבר בכניסה דרך הרובע היהודי היה ניתן להכנס בלא לעבור דרכו – בשבת, אינני יודע מה היום] מותר לעשות זאת ללא מתכות, באופן זה לא נעשה בו שינוי ואין אסיור, כך הורה הגרי"ש אלישיב כפי שפורסם באתר מורשת הכותל ובספרו של רבי שמואל רבינוביץ רב הכותל, ועל ידי רבי יוסף אפרתי שהביא שאלה זו לפני הגרי"ש אלישיב.