ברכה ראשונה ואחרונה על משקה העשוי שמן זית מעורב במשקה אחר

שאלה:

יהודי ששותה מילקשייק פרווה/חלבי שתמיד קיים בו "שמן זית מעודן".
כמות השמן זית, ביחס לשאר רכיבי המשקה, אינה זהה בכל פעם.
לפעמים לפחות 10% ממנו הינו שמן זית.
לפעמים לפחות 50% ממנו הינו שמן זית.
לפעמים לפחות 80% ממנו הינו שמן זית.
וכדומה.
יתכן שעיקר הטעם אינו מהשמן זית, למרות שהשמן כן משפיע על הטעם של המשקה.
במשקה הזה, עיקר מה שמשביע שובע מהסוג היחסית מיידי ולפרק זמן הקרוב יחסית הינו בוודאי השמן זית.
אבל לגבי שובע מהסוג שהוא למספר שעות, לא ידוע לי אם השמן זית הינו עיקר מה שמשביע,
או שמא שאר רכיבים במשקה הזה שמכילים חלבונים וכו'.
השאלה:
האם כאשר מסיים לשתות את המשקה הזה צריך לברך ברכת מעין 3,
עם "על העץ ועל פרי העץ", משום ש-זית הינו משבעת המינים?
וגם ברכת בורא נפשות משום הרכיבים שאינם שמן זית, ואינם משאר משבעת המינים?
תודה.

תשובה:

אם כוונתו לרפואה ושתה שיעור רביעית מהשמן עצמו ללא צירוף שאר המשקים שמעורבים – יברך על העץ, אבל אם שיעור הרביעית הוא רק בצירוף שאר משקים, יברך בורא נפשות. ורם כוונתו להרוות צמאונו, לא יברך העץ ועל העץ אלא אם כן הרוב הוא שמן.

מקורות:

ראה שו"ע הרב סי' רב סעי י, וכף החיים שם ס"ק מו.