שתיית מלוא לוגמיו בשבע ברכות

שאלה:

שלום לרב. לדעת הרב עובדיה זצל שעושים שבע ברכות על שתי כוסות צריך לשתות מכול אחד רוב רביעית או מספיק לטועם קצת משתיים

תשובה:

שלום וברכה

בכוס של ברכת המזון ישתה המזמן מלוא לוגמיו שזה רוב רביעית, ומהכוס השניה שאינה אלא מדין "אין שירה אלא על היין", ישתו רק מעט. המנהג הוא שאחרי שהמזמן שותה מלוא לוגמיו [או רביעית כדי שיוכל לברך ברכה אחרונה] מערבבים את שתי הכוסות ונותנים לחתן והכלה כך שהם שותים משתיהן. ואגב שתי כוסות זה גם מנהג בני אשכנז.

מקורות:

ט"ז יורה דעה סימן רסה ס"ק י:

(י) לתינוק הנימול. משמע דאין צריך כאן כדי שיעור כוס של ברכה דהיינו מלא לוגמיו וכ"כ ב"י בסי' זה לעיל בשם הרשב"א וז"ל ששאלת כמה שיעור טעימה גבי מקדש בעינן מלא לוגמיו הכא גבי שאר ברכות לא בעינן מלא לוגמיו עכ"ל. וקשה דהא איתא בא"ח סי' ק"ץ דכל דבר שצריך כוס צריך לשתות מלא לוגמיו וי"ל דהיינו מה שצריך כוס מדברי הגמ' משא"כ כאן שאינו אלא מצד שאין אומרים שירה אלא על היין כמ"ש ב"י בשם המרדכי ועל כיוצא בזה אמר הרשב"א: