לקחת מוצרים שנשכחו במכירות שכונתיות

שאלה:

רציתי לשאול אם יש מכירות שמזמינים מראש מוצרים ומתנים שמי שלא מגיע לקחת את המוצרים או ששכח אין עליהם זיכוי אם אני בתור בעל תחנה לקחתי מוצרים שנשארו והשתמשתי בהם האם אני צריך לשלם למי שהזמין על ההפסד שלו?

תשובה:

שלום וברכה,

התחנה לא אחראית על המוצרים שלא נאספו או נשכחו, אבל אסור לקחתם, מאחר ויתכן ויבואו בעליהם לקחת אחרי המכירה.

בהצלחה.

מקורות:

כתב השולחן ערוך סימן רס סעיף ט

"כל המוצא אבידה, בין שיש בה סימן בין שאין בה סימן, אם מצאה דרך הנחה אסור ליגע בה, שמא בעליה הניחוה שם עד שיחזרו לה, ואם יבא ליטלה, והיה דבר שאין בו סימן, הרי איבד ממון חבירו, שהרי אין לו בה סימן להחזיר בו".

וכיון שאין תנאי שכל מה שנשאר הוא הפקר, אלא רק שהתחנה לא אחראית. ומוצרים שנשכחו אינם הפקר ואפשר שגם אינם אבדה, ודינו כמציאה במקום המשתמר קצת שדינו שלא יגע בהם, שמא יבואו הבעלים לקחתם. ולכן אסור לגעת במוצרים רק אחרי שיעבור זמן סביר שניתן להניח שהבעלים התייאשו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. השאלה היתה בעיקר על מוצרי חלב וכיו"ב (מוצרים אחרים נהוג שנאספים חזרה למערכת ומקבלים זיכוי חלקי בד"כ)
    א.אם ישאר סבירות שיתקלקל
    ב.לפעמים מה שנשאר זה לא של לקוחות אלא של המערכת שהגיע בטעות מיותר
    ג.רצוי להשאיר את המקום נקי
    ד.הלקוחות יכולים לאסוף את מה שנשאר מהבית של בעל התחנה
    השאלה ממתי בעל התחנה יכול להשתמש בעצמו?
    ואם השתמש ואז הלקוח מבקש האם צריך לשלם לו?

  2. אם לא ברור שזה שייך ללקוחות, ויתכן ששייך לתחנה שהזמינו יותר, וההנהלה מסכימים שתקח את הנותר לעצמך, מותר לך לקחת את המוצרי חלב שנשארו, ואם בא לקוח וטוען ששכח את שלו, עליך לשלם לו על המוצרים. אם תתנה שכל המוצרי חלב שנשארים אחר החלוקה הם הפקר מותר לך לקחת את הכל לעצמך.