ירושה של כסף לא כשר

שאלה:

האם מותר לרשת כסף שהורווח על ידי עבירה? האם זה משנה אם זה עבירה מדרבנן או מדאורייתא?
לדוגמא, מי שיש לו אבא שיש לו מפעל שמפיק אוכל לא כשר כגון בשר טרייף, האם מותר לבן לרשת ממנו את הכסף שהורווח מהמפעל הזה?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לקנות מהגנב כדי שלא לסייע לו, אבל אין איסור לרשת מהגנב, ולכן היורש זוכה גם בכספים שבאו מדבר איסור – ומותר לו להנות מהכספים. ורק בכספים גזולים חייב הבן להשיב את הגזל של אביו, גם אם היה יאוש משום שרשות יורש לא כרשות לוקח ואין כאן שינוי רשות. אבל אם זה לא כספים שגזל ממש אלא חליפי הכספים או שזה רווח מאיסורים שעשה האבא, מותר לבן שיורש להשתמש בכסף.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שסא ס"ז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה אבל לא בדיוק הצלחתי להבין את השאלה. מה זאת אומרת ”אסור לירש”? הירושה זה הרי אוטומטי! היורש לא צריך לעשות שום דבר בשביל לירש ואין לו אפשרות לעשות משהו בשביל לא לירש! אם זה שייך למוריש היורש יורש את זה! השאלה יכולה להיות מה לעשות עם הירושה והאם יש חיוב להחזיר לנגזל. דבר שלא שייך באיסורי הנאה או במסחר בש”ק.

  2. נכון. זה לא נושא אם מותר לרשת אלא אם הוא מותר לו להינות מהכסף והאם חייב להשיב. וע"ז הבאנו שאם זה לא הכסף עצמו אלא חליפי הגזלה מותר לו להינות.