כשרות שמן זית שנקטף ונעשה על ידי גוי מפירות יהודי

שאלה:

זיתים שגידל יהודי נקטף על ידי גוי ונעשה מזה שמן בבית בד של גוים מותר באכילה 100 אחוז שמן זית

תשובה:

שלום וברכה

יש להפריש תרומות ומעשרות לפחות מדרבנן, כמו כן יש לברר אם יש בזה חשש ערלה ושביעית… זאת מלבד החשש שהוא עירבב בזה דברים נוספים.

מקורות:

לגבי מעשרות בפירות יהודי שנגמרה מלאכתם על דיי גוי, בראשונים נחלקו בדין זה: דעת התוס' בבכורות יא ב שהקובע הוא בעל העץ ולא מי שמבצע בפועל את גמר המלאכה, וכ"כ בתוס' הרא"ש שם ובטור סי' שלא, אולם מדברי הרמב"ם תרומות פ"א הל' יג נראה שהקובע הוא מי שמבצע את הגמר מלאכה ולא הבעלים. וכ"כ באור זרוע חל סי' רלה. וראה עוד מנחת שלמה סי' לז שהביא מדברי ראשונים שכך סברו. אולם ראה באור זרוע שם, שמכל מקום מדרבנן ודאי יש חיוב תרומות ומעשרות לכל הדעות.