בדק את התפילין והתברר שמעולם לא היה בהם קלף

שאלה:

שלום הרב!
אדם מבוגר (בן 80) לקח את התפילין שקנה בצעירותו לבדיקה בפעם הראשונה ומצא שאין בתוכם קלף.
1. האם הברכות היו לבטלה?
2. האם נחשב שקיים מצוות הנחת תפילין?

תשובה:

שלום וברכה

כמובן שהצער הוא גדול, כי אחרי כל הדברים שנכתוב עדיין אין כמו לקיים את המצוה כדין. אבל למעשה, כיון שחשב באותו הזמן שהתפילין כשרות ומותר היה לו לחשוב כך, כי קנה מאדם מוסמך [?] לא עבר על איסור, ודבר זה הוא אונס גמור, ואין צריך על זה אפילו כפרה, ומכיוון שאמרו חז"ל שמי שחשב לעשות מצווה ונאנס ולא עשאה מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה, לכן אף שבפועל לא קיימת מצוות תפילין בשנים אלו, הקב"ה מחשיב את הרצון למעשה ונחשב כאילו עשה מצווה.

מקורות:

הר צבי סי' ל"ה, וכן יש לומר על פי דברי הפנים מאירות חלק ב' סי' מ"א הובא בפת"ש יו"ד סי' כ"ט סק"א לענין בדיקת י"ח טריפות, שאם לא בדק ונמצא טריפה הוי אונס ואין צריך אפילו כפרה, ולכן הוא הדין אם קנה תפילין כדין ולא היה צריך עדיין לבודקו אינו צריך אפילו כפרה.