צירוף פירות שבעת המינים עם שאר פירות לברכה אחרונה

שאלה:

שלום.ענבים/צימוקים פחות מכזית.מה ברכה אחרונה?
הוספתי פירות שלא משבעת המינים וביחד יותר מכזית.מה אז ברכה אחרונה?
ענבים פחות מכזית עם ירקות אדמה וביחד יותר מכזית.מה ברכה אחרונה?
תודה מראש.חנוך

תשובה:

שלום וברכה

כאשר אתה אוכל סך הכל פחות מכזית אין חיוב ברכה אחרונה [ובאופן זה יש להמנע מלאכול פרי שלם, כי יש סוברים שעל בריה למה מברכים ברכה אחרונה גם בפחות מכזית ונמצא שנכנסת לספק ברכות].

כאשר הפירות שבעת המינים פחות מכזית ואתה אוכל גם פרי אחר, הם מצטרפים יחד לברכת בורא נפשות, כך הכרעת המשנה ברורה והגר"ע יוסף מפקפק בזה.

כך גם כשזה יחד עם ירקות.

כאשר יש כזית משבעת המינים ואתה אוכל גם פרי אחר, מברכים רק על העץ. ובאופן זה יש נדון רחב כאשר אכלת פרי האדמה, האם גם זה נפטר בברכה ונכלל במילים על תנובת השדה או לא, הכרעת רוב הפוסקים שאינו נפטר כיון שאין כוונתו לכך, אולם הגר"ע יוסף חושש לחולקים ומורה באופן זה לברך בורא נפשות לפני שמברך על העץ.

[יצויין שיש סוברים שכזית זה כבר 13 סמ"ק ולא 27 סמ"ק, ולדבריהם בשיעור כזה כבר לא יהיה צירוף!]

מפני השבת המתקרבת אני מקצר מאוד.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. כמה טוב לראות (יותר נכון לקרוא) שהתשובה אין נחרצת וחד משמעית כדעת פוסק אחד, אלא מוזכרים גווני הדעות השונות.
    אכן, קורת רוח.