העלבה לחשוד

שאלה:

יש לי במגירה בבית הכנסת כספים של צדקה
ואתמול בלילה ראיתי שחסר לי סכום כסף גדול.
במצלמות, רואים, ששלשום, שנכנס גבאי בית הכנסת בלילה
אך המצלמה לא 'מגיעה' עד המגירה. ..

האם מדין 'ביוש וההעלבה', מותר לשאול את הגבאי,
האם אתה קשור להעלמת הכסף?

יש ראיה מ:
בסוף תקופת בית שני נהגו להשביע את הכהן הגדול ולומר לו: "אישי, כהן גדול! שלוחי בית דין אנחנו, ואתה שליחנו ושליח בית הדין – על כן אנו משביעים אותך, שלא תשנה אף בדבר קל ממה שלימדנו אותך".

אחר כך היו הדיינים נפרדים ממנו, והכהן הגדול היה מפנה את פניו ובוכה. הדיינים, היו אף הם פונים לצד אחר ובוכים. הדיינים היו בוכים על כי נאלצו להשביעו כאילו חשדו בו, והכהן הגדול היה בוכה על שהדיינים חשדו בו, שמא אין הוא נאמן לדרך התורה.

תשובה:

שלום וברכה,

אתה לא צריך לשאול בצורה שאתה חושד אותו, אתה יכול לשאול אותו אם הוא ראה או יודע בקשר לגנבת הכסף. אם הוא יכחיש אז בכל מקרה הוא יכחיש, ולכן אין עניין לבוא אליו בצורה חשדנית.

בהצלחה.