הנאה מחילול שבת של יהודי אחר

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים!

השאלה: האם ניתן ליהנות מחילול שבת של יהודי אחר?
דוגמאות:
כאשר הדליק את האור בסלון, בשירותים או כל מקום אחר בבית – האם אפשר להיכנס לאותו אזור וליהנות מהאור שהודלק?
כאשר בישלו בשבת – האם אפשר ליהנות מהתבשילים שנעשו בשבת?
כאשר הדליקו בבית מזגן בשבת – האם אפשר ליהנות מהחום או הקור בשבת?
כאשר ניגנו על כלי נגינה בשבת או שמו שירים בשבת – האם אפשר ליהנות מזה?
וכדומה וכדומה…

בנוסף עוד שאלה אחרת – אם אחד מבני המשפחה השתמש במים חמים בשבת (ידית הברז על מצב חם), האם אפשר לפתוח את הברז אחר כך על מנת שיצאו מים חמים? האם צריך להטות את ידית הברז למצב של קר, על מנת שלא יהיה בישול בשבת ורק אחר כך לפתוח את הברז?

אשמח לעזתרכם בעניין, תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי יש איסור ליהנות ממעשה שנעשה בשבת באיסור. אמנם יש בהלכה זו פרטים רבים. למשל, אם אדם בישל בשבת, אסור לאדם אחר ליהנות מהמאכל עד למוצאי שבת, ויש שהצריכו להמתין [באדם חילוני] עד בכדי שיעשו, כלומר הזמן שלוקח לבשל את המאכל הזה במוצאי שבת.

לגבי אור, אסור לעשות שימוש שלא ניתן היה לעשות בלי האור, למשל לקרוא, אבל מותר לשהות שם, כי זה היה ניתן גם בלי האור.

בודאי אין ליהנות ממוזיקה שהודלקה בשבת, אבל אתה לא חייב לעזוב את הבת כדי שלא תשמע אותה על כרחך.

כמובן יש להטות את הברז לכיוון הקר, אסור להוציא מים חמים מהברז בשבת.

בשוות טובות ושבת שלום.

אגב יש המון תשובות באתר בנושא זה, תוכל להשתמש בחיפוש שלנו. או במאגר השו"ת – שבת – הנאה ממלאכה אסורה.