גניזת עיתונים שאני מוצא ברחוב

שאלה:

עיתונים שמחולקים חינם ושמים אותם בפינת חדר המדרגות ואח"כ המנקה זורק אותם לפח, וזה עיתון ידוע שיש בו הרבה דברי תורה, האם יש עלי אחריות לבדוק את העיתונים, (ואם עלעלתי באחד האם אני מחויב לקחתו, או שאין זה אחריותי ואני יכול להניחו שם). ולדעתי זה פשיעה מצד המחלק. ובכלל אין לדבר סוף.

תשובה:

ודאי שלכתחילה כל זה לא ראוי ולא נכון, אבל בכל הנוגע אלינו האזרחים הפשוטים, האם אנחנו חייבים כל יום שלישי ללכת לאסוף עיתונים שלא שלנו… ודאי שלא, כיון שיש כאן כמה צירופים, בס' גנזי הקודש הובא במכתבים בסוף מדברי הגרי"ש אלישיב שסמך על הוראת העין יצחק סי' ה שכאשר היתה כוונה לכתחילה שזה לא יתקדש לא חלה קדושה. כמו כן הובא שם מכתבו של הגר"ש וואזנר שכאשר העיתון עיקרו חול ואין מדו מיוחד של דברי תורה אלא משולבים דברי תורה תוך כדי הדברים, העיתון אינו קדשו וניתן לזורקו באשפה בדרך כבוד. ויש עוד שהקלו בקדושת כתבים שלא קראו בהם עדיין כלל, ונתנו בזה היתר לבתי דפוס שיש להם הרבה שאריות וכו', אז גם זה לא לכתחילה, ולא הקלו בזה לכתחילה אלא לענין שלא צריך להגביה טפח, אבל גם זה צירוף בשאלה שלנו.