שאלה:
שלום וברכה ברצוני לשאול בבקשה לגבי לידה אפשרית בשבת כשהתכנון לנסוע ברכב פרטי ולאסוף את אם היולדת בדרך
א האם מותר "על הדרך" כשנוסעים לאמא להביא לביתה את הילדים הקטנים באוטו (עם היולדת בדרך לבית חולים הכוונה) או שחייבים בתחילת התהליך ללכת לביתם ברגל עם הילדים ולחזור לקחת את היולדת שוב
ב האם חייבים להוציא כל דבר ממש שלא נצרך מהאוטו או רק דברים כבדים ? הנסיעה מחוץ לתחום
ג האם מותר לקחת תהילים ?
ד האם מותר לחנות כרגיל (כמובן הכי קרוב) או שחייבים להשאיר האוטו "על הכביש" בצורה שתפריע מסתמא לחולים אחרים
ה ברכב שיש לו מנגנון אטומטי שמכבה את המנוע בכל עצירה – האם עדיף לבטל מנגנון זה כדי למעט בהדלקות המנוע או שמא כיוון שזה אוטומטי אז זה כן עדיף
ו יולדת חרדתית שלא לוקחת אפטורל ובלידות הקודמות נעזרה ממש בשמיעת שירים מנגן במהלך הלידה. האם מותר גם בשבת ואם לא מדוע זה שונה ממכשיר "טנס" ששמענו שמותר בשבת (היולדת מעדיפה נגן)
תודה גדולה מראש
ואם יורשה לי לקבל המלצה לספר בן זמננו (לא תורת היולדת)העוסק בהלכות הנל
תשובה:
שלום וברכה
א. כל עצירה של הרכב פתיחת דלתות והנעה נוספת כרוכה במלאכה בשבת, כל לחיצה על הדוושה היא מלאכה ואין להוסיף בה סתם יותר מהנדרש, ולכן, אם יש את הזמן הזה ודאי שאין להקל, וגם אם אי אפשר נראה שאין להקל, הרי בודאי יש שכנים שיקבלו אותם בשמחה בסיטואציה כזו, רק סתם יותר נעים לה ולהם להיות אצל ההורים ולא אצל שכנים, האשה לא באמת דואגת שיקרה להם משהו אצל השכנים, אפשר הרי למצוא בית של חברים וכדומה שהם מכירים, לכן, כיון שבסך הכל מדובר באי נעימות, לא נראה שמותר לחלל את השבת, זה לא בכלל ישוב דעתה בלידה, לפי דעתי. בודאי כאשר השכנים עצמם יכולים לקחת אותם להורים…
ב. לגבי מה לוקחים ואיך נוסעים, ננסה לעשות סדר בדברים:
1. כאשר הנסיעה היא בתוך העיר ניתן לקחת כל מה שהיולדת זקוקה לו ואינו מוקצה. מחוץ לעיר שיש בעיה של איסור הוצאה ותחומין יש לקחת רק דברים הכרחיים בלבד, ולא תהילים. לגבי מוקצה, מה שנדרש לעצם הענין, כמו מסמכים רפואיים נדרשים, יש לשים בתיק לפני שבת כדי לקחת רק בטילטול מן הצד, אין לקחת טלפון ואיפור. כסף למונית, אם חייבים והוא לא מסכים לקחת אחרי שבת, יש להעדיף בטלטול מן הצד וכאמור ואם אין ברירה לוקחים.
2. לכתחילה יש להעדיף נהג מונית גוי, אולם אם אינו בנמצא אפשר באמבולנס רגיל. רכב פרטי במידה ויש עדיף על אמבולנס! כיון שאת הרכב ניתן להשאיר בבית החולים ואינו חוזר למקומו, כך שממעטים במלאכות. כך גם חוסכים את החיוג בטלפון, רישום במד"א וכו'. כאשר נוסעים ברכב פרטי יש לרמוז לגוי שבסביבה שיכבה את המנוע, אין גוי, המיקל לכבות את המנוע בשינוי יש לו על מה לסמוך.
אין להחנות את הרכב באופן שמפריע לאחרים.
לא הבנתי מתי הרכב נכבה, אם זה רק בסוף הנסיעה, אז אדרבה נראה לי שזה הכי מהודר.
3. כאשר היולדת מרגישה בטוחה יותר בבית חולים רחוק והיא חוששת ללדת בקרוב, מותר לנסוע לשם, אבל אם מדובר רק בנוחות וכדו' אין לעשות זאת, ובודאי לא כדי להיות בבית חולים חרדי. גם בבתי החולים הרגילים יש מערכות שבת המכוונות על ידי רבני המקום. ויש לומר ליולדת שאין מה לחשוש, באופן כללי כל בתי החולים בארץ ערוכים לאירועים הרבה יותר קשים מלידה, ואין טעם להרחיק לכת. אם לא שוכנעה – מותר לנסוע לרחוק.
4. לגבי מכשיר הטנס, לא הייתי מיקל בו לכתחילה אלא באמת רק במקרה של אשה שיש לה חרדות מהאפידורל וממילא גם מהלידה ויש כאן נושא של יתובי דעתיה, וגם בזה ההמלצה להפעיל את המכשיר לפני שבת ובשבת עצמה רק לחבר את האלקטרודות לגוף, ושוב, זו לא המלצה גורפת אלא רק באופן שתיארת. לגבי נגן לא הייתי מתיר כי גם האשה יודעת שאין כאן הקלה בעצם הלידה ואין לזה משמעות של ממש, באותה מידה אתה יכול לשוחח איתה ולהסיח את דעתה ולהרגיע ולספר לה בדיחות קצת. אמנם אם זה יהיה מופעל לפני שבת, והיא תרגיש ממש חרדה ותחשוב שזה יעזור לה היא יכולה לשמוע.
שיהיה בשעה טובה ולידה קלה!
[אינני מכיר ספר ספציפי נוסף, יש שמירת שבת כהלכתה וארחות שבת ועוד].
מקורות:
2. לגבי כיבוי המנוע בשבת, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק מ הערה קכט, שאין כאן כיבוי ממש אלא רק מניעת הניצוצות מלהתחדש. אמנם לדעת החזון איש יש בזה איסור תורה ל סותר, מחמת סתירת המעגל החשמלי. ומכל מקום כיון שרוב הפוסקים נקטו שאין איסור בונה וסותר בחשמל, וידוע שחכמים התירו מלאכות דרבנן כמה פעמים משום הסברא שאדם בהול על ממונו, וכאן יש חשש שאם לא נתיר לו את כיבוי המנוע ימנע מלנסוע ברכבו וירבה מלאכות על ידי האמבולנס, וכמו כן יש חשש סכנה בהשארת מנוע רכב פועל במקום הומה אדם ללא נהג, המיקל לכבות בשינוי [שאז גם לדעת החזון איש אינו אסור אלא מדרבנן] יש לו על מה לסמוך. אך כאמור עדיף על ידי גוי.
בקשר לכיבוי המנוע, אני משער שהשואל הנכבד התכוון לסוג של רכב שכל עצירה מדממת את המנוע וכל נסיעה חדשה מציתה אותו שוב.
אם כך, עדיף לבטל לפני שבת.
השאר תגובה