בסיס לדבר האסור והמותר שהוסר ממנו הדבר המותר

שאלה:

שלום
לגבי בסיס לדבר האסור – אם שמו טבעת יהלום ( דבר היתר) על מגש של פמוטים שנמצאים על שולחן שבת בכדי שנוכל לטלטלם בשבת, ובמהלך השבת נפל או נלקח מהמגש האם פקע ההיתר להזיזו בשבת? האם אפשר בשבת להחזיר אותו למקומו? וכמובן שדבר ההיתר היה כל בין השמשות שם והתקיימו כל התנאים הדרושים ליצור בסיס לדבר האסור והמותר

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה נחלקו הדעות בין הפוסקים: בשו"ע הרב סי' רעז סעי' ו כתב שאף לאחר שסילקו את דבר ההיתר מותר לטלטל כיון שאין בסיס באמצע שבת ובין השמשות היה עליו, אולם הפרי מגדים סי' רעט בסוף הסימן ובסי' שט משב"ז ס"ק א כתב להשאיר את דבר ההיתר עד לאחר הסילוק של המגש מהשולחן, וראה ס' שבות יצחק פרק יז סעי' ו בשם הגרי"ש אלישיב לכתחילה להחמיר כדעת הפרי מגדים, כל שאין הפסד בדבר.