רכישת שותפות בספר תורה

שאלה:

אם מכניסים ספר תורה לבית כנסת,כשכבר היה כתוב מזמן וכעת מעבירים אותו ממקומו לבית כנסת.
א.האם ראוי לכבוד הארוע להתייחס לכך כהכנסת ספר תורה שנכתב לצורך זה?
ב.האם ניתן למכור אותיות בספר תורה כזה .
ג.האם לתורם זה נחשב כשותפות בכתיבת הספר או במצוות כתיבת הספר.

תשובה:

שלום וברכה

בודאי ראוי לערוך שמחת הכנסת ספר תורה על עצם התרומה הנכבדת לבית הכנסת. אבל לגבי שאלתך בענין האותיות לא הבנתי, איך ניתן למכור כתיבת אותיות שכבר כתובות? אמנם ניתן למכור חלקים בו, כמו כל יצירת שותפות בחפץ, ויש פוסקים שסבורים שברכישת שותפות בספר תורה מקיימים מצוה זו. ראה פתחי תשובה סי' רע ס"ק א שהסתפקו פוסקים בדבר, ובערוך השולחן שם סעיף יא כתב שאין מקיים בכך את המצווה. אולם, אחרים כתבו שניתן לקיים את המצווה בשותפות, ראה ערוך השולחן שם בדעת הרא"ש, אגרות משה יו"ד ח"א, סימן קסג, ע"ש שהאריך.

לכן, בשעת הדחק, כאשר אין לאדם יכולת לממן לבדו כתיבת ספר תורה, מוטב שישתתף בתרומה למימון כתיבת ספר תורה. אם הדבר אפשרי, יש להתנות שכתמורה על תרומתו יהיה שותף בבעלות בספר התורה (לדעת ה'תורת חיים', צריך לעשות כן, הוא סובר שבתרומת ספר לבית הכנסת מפסידים את המצוה ויש רק להשאיל אותו, הבעלות על הספר היא קיום המצוה). ב'אגרות משה' (שם) הוסיף שאם השתתף אדם בכתיבת ספר תורה וגם קנה ספרים (כגון חומשים וגמרות, כנ"ל), יצא ידי חובתו לכל הדעות [שכן יש לו כאן את צירוף שיטת הרא"ש שקיום המצוה נעשה על ידי רכישת ספרי קודש, שכן עיקר הענין הוא שיהיו לו ספרים ללימוד].