לבטל הזמנה של ס"ת מסופר

שאלה:

הנני רוצה לדעת חוות כבוד תורתו על שאלה הלכה למעשה
ראובן רצה לקנות ספר תורה מסופר סת"ם מסוים ודיבר עם המתווך שאמר שספר תורה אצלו עולה 36000 אירו אבל עכשיו הסופר כותב כבר לעילוי נשמת הרוגי מירון אבל יכתוב כשיתפנה.הקונה נתן 6000 אירו כהקדמת מעות. עכשיו המתווך אומר שאצל הסופר הזה ספר תורה עולה עכשיו 60000 אירו. האם יש מי שפרע או זה דבר שלא בא לעולם. מה החיובים של כל אחד ?בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה,

לקוח ששילם לסופר על ס"ת שעדיין לא נכתב, לא חל הקניין, כיון שהס"ת אינו בעולם לא ניתן לקנות דבר שלא בא לעולם. כדי לקנות דבר שלא בא לעולם צריך להחיל חיוב על גופו שמתחייב למכור כשיגיע לעולם. ולכן הקניין שלכם לא חל כלל, ואם עכשיו המוכר מעלה את המחיר מותר לקונה לבטל את המקח ולדרוש החזר כספי. ואין כאן חיוב מי שפרע כיון שאין כאן קניין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רט.