ברכה על החלפת מזוזה כשרה במהודרת

שאלה:

יש לנו חדר בבית שכבר לא גרים בו והוא הפך למחסן, אבל קבועה בו מזוזה מהודרת. יש לנו חדר נוסף בבית שכן גרים בו ויש בו מזוזה פשוטה.
האם אפשר להחליף את המיקום של המזוזות אחת עם השניה?
כלומר, להוציא את המזוזה המהודרת שקבועה במחסן ולשים בחדר המגורים ואילו את המזוזה הפשוטה שקבועה בחדר המגורים לשים במחסן?

ואם כן – צריך לברך "על קביעת מזוזה"?

תשובה:

שלום וברכה

נראה שיש לברך על המזוזה השניה.

מקורות:

על כך שבהחלפת מזוזה מברכים שוב, ראה ס' האשכול [אלבק עמ' 195] והביאור על פי הרמ"א סי' ח סעי' יד, וכן נראה בביאור הלכה סו"ס כה, וראה מהר"ם שיק יו"ד סי' רפה ודעת קדושים רפט ד ושבט הלוי ח"ב סי' קנח. אמנם בשו"ת מהרש"ג ח"א יו"ד סי' נז כתב שזה תלוי במחלוקת הבית מאיר והמגן אברהם ביוצא לסוכת חברו אם מברך עליה, אלא שיש שחילקו שכן שם החיוב הוא בגברא והוא מקיים את מעשה ישיבתו בשתי הסוכות כאחת, משא"כ כאן שכל מזוזה היא מעשה מצוה חדש.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. 1. אין בעיה הלכתית להחליף מיקום של מזוזות?
    2. "נראה שיש לברך על המזוזה השניה" – הכוונה שצריך לברך רק על המזוזה המהודרת ששמים בחדר המגורים? ולא על המזוזה הפשוטה ששמים במחסן?

  2. אין בעיה.
    בעיקרון על שתיהן מברכים [כי זה לא ממש מחסן, ומסתבר שכאשר יש אורחים ישנים שם], אבל אף פעם לא מברכים על כל מזוזה בנפרד, אלא מברכים על אחת – זו של החדר המרכזי, ובלי הפסק קובעים גם את השניה וכך הברכה חלה על שתיהן.