כפילת סוף קריאת שמע ביחיד / לפני התפילה

שאלה:

בוקר טוב. האם כופלים את סוף קריאת שמע (לשם השלמת רמ"ח אברים) כשקוראים אותה לפני התפילה ללא ברכותיה (מפאת זמן) או אפילו לאחר שעבר זמנה?

תשובה:

שלום וברכה

גם בקריאת שמע שלפני התפילה [ככל שעובר הזמן השני היא ודאי הקריאת שמע האמיתית שבה יוצאים ידי חובה, זה חבל בגלל שזה לא על סדר הברכות, אבל כך הוא הדין] יש לדאוג שיהיו רמ"ח תיבות. לגבי השאלה כיצד זה נעשה בתפילת יחיד, נחלקו הדעות: מנהג בני אשכנז על פי הרמ"א בסי' סא סעי' ג, לומר לפני קריאת שמע א-ל מלך נאמן, ואילו מנהג רבים מקהילות הספרדים על פי האר"י, כמובא בכף החיים שם ס"ק טו,יט, לחזור שוב ה' אלוקיכם אמת, וכל אחד יעשה כמנהגו.

מקורות:

ראה ערוך השלחן שם סעי' יב מה שתמה על מנהג זה לכפול תיבות אלו, וראה תורת חיים סופר שם ס"ק ג שאפשר שגם האר"י עשה זאת רק בק"ש שעל המיטה. אמנם כאמור רבים מהספרדים נהגו כך.