שאלה:
שלום,
אנו לפני טו בשבט, ואשתי בדר"כ מכינה ריבת אתרוגים מהאתרוג שברכתי עליו בסוכות, וכן מברכים עליו שהחיינו, רציתי לשאול האם לשמור לה מהמרקחת שתאכל לפני הלידה ב"ה ?
יש סגולה לנשוך את הפיטם , מתי עושים זאת? הבנתי שהבאתם כאן בשו"ת בהושענא רבה, אך ראיתי דעות חלוקות בעניין כי אז עדיין הוקצה למצוותו…
ואם נרצה שתנשך את הפיטם צריך לשמור את האתרוג ולא להכין ממנו ריבה. מה עדיף לעשות?
תודה רבה
תשובה:
ראשית יש לזכור, שאם מדובר באתרוג הקדוש בקדושת שביעית, אזי בשבועות הקרובים ממש יחול זמן הביעור שלו ואסור לשמור!
לגבי סגולת נשיכת הפיטם, מקור הדברים בס’ חיים וברכה [אות רכח] בשם ס’ נזירות שמשון, שנשים מעוברות נושכות את הפיטם בהושענא רבה ואחר כך נותנות צדקה והיא סגולה ללידה קלה. הטעם לכך, הוא על פי המדרש שעץ שאכלה ממנו חוה בחטא עץ הדעת היה אתרוג. אבל אינני יודע אם זה מעכב, היא יכולה לנשוך גם בט"ו בשבט.
נוסח התפילה הוא כדלהלן: “רבונו של עולם, בשביל חוה שהיתה אוכלת מעץ הדעת גרם אותו חטא מיתה בעולם, ואם הייתי באותו הזמן לא הייתי אוכלתו ולא הייתי נהנית ממנו, כמו שלא רציתי לפסול אתרוג זה בשבעת ימי החג שעברו והיום שפסלתי אין בו מצוה. וכשם שיש לי הנאה בפיטם זה, כך הייתי נהנית לראות עץ הדעת שאמר הקב”ה לאדם וחוה לא תאכל ולא הייתי עובר את ציוויו. ותקבלני ברצון את תפילתי ואת תחינתי שלא אמות מלידה זו, ותושיעני לילד בנחת ובלי צער ולא יהיה לי ולא לולדי שום נזק, כי אתה הא-ל המושיע”.
לידה קלה שמחה ובריאה, וילד בריא ומוצלח בכל.
אמן, תודה , שאלה נוספת
ז"א היא יכולה לנשוך את הפיטם מחר אחה"צ ( ליל טו בשבט), ובמה שנותר מן האתרוג להכין מרקחת?
וכן האם יש עניין שנשמור לה מן המרקחת , שתאכל לפני הלידה ?
תודה רבה
היא יכולה לנשוך ולעשות ריבה, אבל אי אפשר לשמור את הריבה לאחר זמן הביעור שיהיה בשבועות הקרובים, אם זה אכן שביעית.
שאלה נוספת לגבי שמיטה,
יצא לי לקנות פירות מאוצר בית דין משני מכולות באיזור הבית שלי בירושלים, לא הקפדתי להרשם ולחתום על שטר מכירה, האם זה בעייתי? לחנווני מול הספק היה כזה אך בתור לקוח אני לא חתמתי על שטר כזה
פירות שביעית לא אמורים להמכר במכולת לפי משקל, אלא לחלק בתחנות חלוקה לפי כמויות משוערות ותמורת דמי הוצאות, הנושא של החתימה אינו העיקר. הוא שולי, הנושא הוא אופי המכירה.
השאר תגובה