ציווי המת

שאלה:

שלום רב כבוד הרב
אבי כשהרגיש שזו שנתו האחרונה
נתן לי סכום כסף לתת לכל אחד מילדי כשיתחתנו
מתנה ממנו לכל נכד
התנאי היה רק כשיתחתנו
חלק מילדי מצהירים שאינם מתכוונים להתחתן כדת משה וישראל
יש לציין שאבי ניהל אורח חיים דתי
האם אני חייב לתת להם כשיתחתנו שלא כדת משה וישראל

תשובה:

שלום וברכה,

נישואים ללא חופה וקידושין אינם נישואין, וכיון שהתנאי היה כשהם יתחתנו, צריך שאכן יהיו נישואין. אם הם מתחתנים כדת מו"י, אבל לא שומרים את ההלכות, הרי התנאי קיים וצריך לתת להם את מה שביקש הסבא.

בהצלחה ובשורות טובות.

מקורות:

הסבא לא זיכה על ידי בנו אלא רק השליש על ידו ויש בזה דין מצוה לקיים דברי המת. ונח' הפוסקים אם זה דין ממוני או איסורי והעיקר להלכה שזה ממוני ומחייבים את זה בבי"ד אך אין הגדר שזה שלהם כבר מהיום. והנה אילו היה זה קנין ידוע מש"כ הרשב"א שאין לבטל קנין מספק ולכן צריך אומדנא ברורה לבטל אך הכא שאין זה קנין, אלא זה דין ממוני שצריך לקיים ויתכן שיותר קל לימנע מלקיים מספק.

גם נראה שהסבא התנה שהם יתחתנו, ואם הם לא מוכרים כנשואים לפי הלכה, לא מתקיים התנאי של הנתינה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הכסף לא שייך עדיין לנכדים ואם לא מקיימים את התנאי השליחות בטילה, וחוזר הכסף ליורשים – לבנים של הנפטר ולא לנכדים.