עיון בדברים אישיים של קטין לצורך

שאלה:

שלום וברכה,
האם מותר להורים או למורים, לעיין בחפצים אישיים (כגון לקרוא ביומן אישי) של נער (מעל בר מצוה אם זה משנה), מכיון שרואים שיש לו קשיים מסויימים שהוא לא מוכן לשתף בהם, וייתכן וזה יכול לתת מידע חשוב, או שיש בזה משום גזל (שואל שלא מדעת), או משום חדר"ג?
בתודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

לא מצאתי מפורש בדבר זה. אולם הפוסקים סבורים שהאיסור לעיין בדברים אישיים של השני אסור מתקנת חרם דרבנו גרשום, ואיסור גזל – שמשתמש בשל חברו שלא בידיעתו. וכשם שאין להתיר לאדם לגזול ממנו ממון כאשר הגוזל מתכוון לטובת בעל הממון. נראה שה"ה שאסור לעיין בדברים אישיים לטובת בעל השני. וצ"ע. ואם כבודו ימצא מקור נשמח לשמוע.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ת תורת חיים (מהרח"ש) ח"ג סימן מז.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. אולי כדאי לחשוב מה תהיה התועלת אם הבן יגלה שעיינו בדבריו האישיים. סיכוי טוב שזה יצור בעיית אמון קשה וריחוק.
    הדרך הכי טובה להשפיע טוב על נער הוא לכבד אותו כמבוגר ולקבל אותו בכל מקרה וכך ייבנה אמון וקירבה וממילא הוא יוכל לשתף מעצמו במה שעובר עליו ולא יהיה שום צורך לרגל אחריו.