רשימת חברי עמותה שייכת למי?

שאלה:

בעמותת שידוכים בטעות
התפרסמה רשימת החברים.
לאחר מעשה:
האם מותר לחברי הקבוצה להשתמש ברשימה?
1. לתועלתנו האישית (לפתוח קבוצת חברות, להציע שידוכים, לברר, מפגשים וכו…)?
2. למטרות רווח (לפתוח ארגון חדש, לשדך וכו)?
יישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להשתמש במידע שאדם טרח עבור העסק שלו, ולכן אין לעשות שימוש ברשימת חברים שאדם טרח ואסף לעצמו והופצה בטעות. וכל שכן שאסור להשתמש למטרה מסחרית.

בהצלחה.

מקורות:

בהלכה מובא (שו"ע חו"מ סימן רעג סעיף יד וטז) שאדם שפרס מצודה עם מזון, ובאו דגים לכיוון המצודה אסור לאדם אחר לפרוס מצודה לצידו ולקחת את הדגים שבדרך למצודה. ויש מבארים שהדגים נכנסו נתפסו במצודה, אבל המצודה אינה כלי ולא זכה בעל המצודה בדגים, אפ"ה אסור לאחר לקחתם כיון שטרח עבורם – ויש בזה משום יורד לאומנותו של חברו. וכן עני המנקף בזית – מנענע את עץ הזית שיפלו זיתים, ובא אחר ונוטל את הזיתים, למרות שלא קנה את הזיתים אסור לאחר לקחתם, ויש בזה משום גזל מדרבנן. מבואר שאדם שטרח ועשה פעולה אסור להשתמש בטרחה שלו ולקפח את פרנסתו. מסתבר שכל טרחה ששווה ממון והבעלים מקפידים עליו, שאסור לאחרים לקחת את הטרחה ובפרט כאשר מדובר שרוצה להקים קבוצה מתחרה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ומצד שני מדובר פה בבניאדם!
    למשל מצאתי שם מספר טלפון של חברה אסור לי להתקשר אליה?
    בנות פתחו קבוצה לגרושות שנוכל להיעזר אחת בשניה
    בטוח שההלכה מונעת דבר חשוב כזה?
    אנחנו שייכות למנהלת העמותה?

  2. מותר לך לקחת מספר של חברה, וגם לקחת את כל המספרים מהמידע שהתפרסם בטעות ולהשתמש בהם לצורך פרטי. אבל אסור להקים קבוצה וכ"ש לסחור במידע. מותר לך גם להקים קבוצה של שידוכים לגרושות ותבוא עלייך הברכה בזה, אבל את תאספי קבוצה לבד ותקימי קבוצה. אבל לא להשתמש עם המידע שאחרת טרחה.