הנחת אבן על קבר

שאלה:

שלום רב,
מה הטעם למנהג ששמים אבנים קטנות על הקבר בעת שעולים ליורצייט של המנוח (או כל זמן אחר) ? לא מצאתי למנהג הזה שום מקורות. רק בטעמי המנהגים רשום ששמים ענפים או צרור על המצבה בכדי לציין כביכול למנוח שהיינו אצלו בקבר. האם זה הטעם היחיד למנהג הזה או שיש הסבר אחר?
תודה רבה מראש

תשובה:

מקור למנהג זה מופיע בהרבה קדמונים, וטעם המנהג הוא שעושים כבוד לנפטר שמראים שהיו על קברו, אמנם יש טעמים נוספים על פי הסוד. ולמעשה האשכנזים נהגו להניח את האבן לאחר שגמרו להתפלל ומשאירים את האבן לאחר שהולכים, והספרדים נהגו להניח את האבן כשמגיעים לקבר, וכשהולכים לאחר התפילה מורידים את האבן מהמצבה.

בשורות טובות.

מקורות:

מנהג זה הובא בבאר היטב סי' רכ"ד סק"ח וכן בכף החיים הלכות ראש השנה סי' תקפ"א אות צ"ב בשם הקיצור של"ה והמהרש"ל, וכן באליהו רבא שם סק"ז, והטעם שכתבנו הובא בספר טעמי המנהגים סימן תתרס"ט. ודעת המקובלים היא שיש בזה סימן לנשמה שתשב על האבן ככסא, ותחזור כשהאדם הולך מבית הקברות, ולכן הם כותבים להסיר האבן כשהולכים.